Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Seksualitet og samliv

Manglende utløsning under samleie

Hei. Samboeren min har ryggmargsbrokk, og jeg opplever at han ikke får utløsning under samleie. Han har ereksjon, så det er ikke noe problem i forhold til det. Hva kan grunnen til at han får utløsning være? Og finnes det noen hjelpemidler som kan "ordne" dette. Ønsker oss barn i nærmeste fremtid, men mister litt gnisten når tilfellet er som det er.

Jente 21

Hei.

Det er nettopp kommet ut et nytt hefte som blant annet tar opp det du spør om. Heftet kan bestilles hos TRS. Eller du kan trykke på DENNE linken. Nederst på siden står det "sex og mmc". Trykker du der får du lastet ned heftet.  På side 27 står det  "Fakta om seksuell funksjon - hos menn".

Lykke til.

MVH
Marianne Schrøder

Når fortelle?

Jeg har hydrocephalus, og er singel. Det har jeg alltid vært. Er nå midt i 20-åra, og tenker jo fremdeles på hvordan det blir når jeg eventuelt får kjæreste og eventuelt stifter egen familie.Jeg føler meg veldig usikker på når man bør fortelle samboeren/kjæresten/ektefellen at man har hydrocephalus. Jeg vil gjerne leve et mest mulig normalt liv så langt det går, men hvis det oppstår situasjoner som gjør at jeg trenger hjelp grunnet diagnosen, blir det jo utfordringer. Jeg vil jo ikke at min kjæreste/samboer/ektefelle skal finne ut av det "the hard way" ved at jeg blir syk. Men når er det egentlig riktig å fortelle det? Jeg vil jo være ærlig, det er tross alt viktig i et forhold.

Jeg har selv hydrocephalus og ryggmargsbrokk og er i et samboerforhold nå og har hatt et tidligere.

 

Du skriver ikke noe om hvor "hardt rammet" av hydrocephalus du er. Men du skriver at ønsker å levet et så normalt liv som mulig.

Så da syns jeg også at hydrocephalusen også skal bli en så normal del av livet ditt som mulig også.

Det jeg mener med det er at jeg syns du skal være så åpen du vil rundt dette mot eventuelle fremtidige partnere. Og jo før du forteller det jo bedre tror jeg det blir for dere begge og så får dere det ut av verden, slik at det ikke blir noe du går å grubler på i lang tid. For det kan slite på forholdet det også. Og det er også ganske sannsynlig at parteneren vil merke at noe er "galt". Det er utrolig hvor fort slikt lyser igjennom til andre.

Og hvis du forteller det tidlig, vil du jo også sannsynligvis merke hvor åpen partneren din er for slike ting. For hun/han må kunne forholde seg til det på en seriøs måte. Og hvis vedkommende reagerer negativt på det, noe jeg tror at er liten sansynlighet for, hvor riktig er da vedkomende som partner for deg og de situasjonene du eventuelt vil komme til å møte i fremtiden, med din funksjonshemning.....

 

Så fortell det tidlig og vær åpen og ærlig rundt det. Det er alle tjent med. Men det er opp til deg hva og hvor mye du vil fortelle med en gang.

 

MVH
Hans Chr. Norseth

Infertilitet og Ryggmargsbrokk

Hei, jeg kjenner en mann med ryggmargsbrokk, og han sier at alle menn med ryggmargsbrokk er infertile pga for få spermier. Er dette tilfelle, og isåfall hvorfor har det seg slik?

Det har tatt litt tid å finne et godt svar til deg. Dette fordi de personene jeg har snakket med har bekreftet at menn med ryggmarsgbrokk kan ha problemer i forbindelse med infertilitet. Men det har vært vanskelig å finne artikler om dette emnet som underbygger hva jeg har fått bekreftet.
Men på den danske RYGMARVSBROKFORENINGEN AF 1988 sine hjemmesider står det:

Rygmarvsbrok og de beskadigede nervefunktioner påvirker seksualfunktionen. Seksualdriften er normal, men kønsorganernes følesans kan være beskadiget eller helt ophævet. Hvis brokket ligger over den 1. eller 2. lændehvirvel, er der oftest problemer med at få erektion og sekretion. Hvis brokket ligger længere nede, kan der forekomme erektion og sekretion i skeden, men det kan ikke føles. Nerveforsyningen til testiklerne kan være forstyrret og påvirke sædproduktionen. Ligeledes kan nervekontrollen af urinrørets lukkemuskel være påvirket, så sæden går op i blæren. Dette kan i nogle tilfælde undgås ved at sørge for, at der er tryk i blæren. Slaphed i bækkenbundsmuskulaturen kan ligeledes bevirke, at sæden ikke kan udløses på normal måde. De fleste mænd med rygmarvsbrok vil - ved hjælp at særlig teknik eller hjælpemidler - kunne få erektion og udløsning, og mange med rygmarvsbrok kan opleve orgasme. Nogle piger oplever orgasmen i de indre bugorganer.

 Håper dette var litt oppklarende.

Med vennlig hilsen
Marianne Schrøder

Ereksjon

kan ryggmargsbrokk av "lett" type virke inn på mannens evne til ereksjon og samleie vis personen ikke har bevegelsehemninger ellers?

Evnen til ereksjon og sædangang kommer an på nivået brokket ligger på, og hvor mange nervetråder som er skadet.

I den danske Rygmarvsbrokforeningen beskrivelse av ryggmargsbrokk og seksualitet står det:

 

Rygmarvsbrok og de beskadigede nervefunktioner påvirker seksualfunktionen. Seksualdriften er normal, men kønsorganernes følesans kan være beskadiget eller helt ophævet. Hvis brokket ligger over den 1. eller 2. lændehvirvel, er der oftest problemer med at få erektion og sekretion.

Håper det gav deg litt svar på spørsmålet.

 


MVH
Marianne Schrøder

« Tilbake
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS