Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Medisinske - Ernæring og kosthold

Latex-allergi kan gi seg utslag i matvareallergi

Ang. latex-allergi: det sies at finnes latex i bananer, kiwi, tomater, kastanjer, avokado.

Hei,

Ja, du har rett i at mange som har latex-allergi ikke tåler de nevnte matvarene (samt papaya, fiken og poteter). Men slik jeg har forstått det, er ikke problemet at matvarene inneholder latex. Derimot inneholder latex et plantelignende stoff som er til forveksling lik de allergiframkallende stoffene i visse matvarer. Kroppen klarer ikke å skjelne mellom disse. Derfor vil en person med latex-allergi reagere på f.eks. banan som om denne skulle inneholde latex. Dette kalles kryssreaksjon.

Det danske nettstedet http://www.foedevareallergi.dk/forside.htm, som er et samarbeid mellom blant andre det danske Astma- og allergiforbundet og Danmarks fødevareforskning, sier:

"Nogle mennesker med latex-allergi kan få allergiske symptomer, når de spiser visse frugter og grøntsager. Det kaldes krydsreaktioner og kendes også fra pollenallergi.
Banan, avocado og kiwi giver hyppigst symptomer, men også papaya, figen, kartoffel [potet], tomat og kastanje kan være årsag til krydsreaktioner. 30-80 procent af alle med latex-allergi får symptomer, når de spiser en eller flere af disse fødevarer. Det er planteproteinerne i latex, der krydsreagerer med fødevarerne".
 
Men som du ser er det langt fra alle med latex-allergi som reagerer på disse matvarene. Personlig har jeg ikke hørt om så mange som ikke tåler poteter, for eksempel. Men det er greit å være på vakt og prøve seg fram!
 
Vennlig hilsen
Oddrun Pauline Ohren
Ryggmarrgsbrokk og ernæring

Hei!

Jeg har ryggmargsbrokk og er lammet fra livet og ned. Jeg sliter med vekten og lurer derfor på hvordan jeg best bør gå frem for å slanke meg. Har foreningen kontakt med ernæringsfysiologer som vet noe om de utfordringene vi med funksjonsnedsettelser har i forhold til kosthold/ernæring? Tenker da spesielt hvor mye vi forbrenner av kalorier i forhold til funksjonsfriske?

Hei! Jeg har fått spørsmålet ditt om slanking/ernæring fra Ryggmargsbrokkforeningens web-side. Jeg har to barn med diagnosen, og jeg vet at dette er et problem for mange. Da barna mine var mindre, tok vi kontakt med Berg Gård (Rikshospitalets barnenevrologiske avdeling) og hadde en konsultasjon med ernæringsfysiolog.

Jeg vet ikke om de lenger har dette tilbudet. Dessuten sokner jo personer med ryggmargsbrokk over 16 år til TRS ved Sunnaas sykehus i Akershus. Foreningen har pr i dag ikke noen strategier på området, men det er planer om å ta dette opp som tema i neste SPINA.

Dessuten vil jeg anbefale deg å ta kontakt med TRS direkte for å høre om de har noe å anbefale. Lykke til!

Vennlig hilsen Anne-Marie Gisholt

Ryggmargsbrokk og folatdose

Hei!

Min bror hadde ryggmargsbrokk, og jeg er derfor usikker på om jeg bør begynne å ta en høyere dose med folat enn 0,4 mg nå når jeg vurderer å bli gravid. Har hørt flere steder at man som søsken bør ta 4mg folat. Har dere noe forskning på dette? Fastlege anbefaler bare 0,4 mg....

Anbefalt mengde folat for de som tilhører risikogruppen er 4 mg daglig som kosttilskudd, i perioden 4 uker før planlagt graviditet og ca 3-4 uker utover i svangerskapet. Søsken til personer med ryggmargsbrokk tilhører denne gruppen. For personer som ikke er i risikogruppen er anbefalt mengde 0,4 mg i samme periode.  Normalt kosthold vil gi 0,2 mg daglig.

Har tatt dette opp med vår lokale lege, og fikk også der opplyst, som du, at det ble gitt anbefalinger om 0,4 mg. Det gjenstår med andre ord mye opplysningsarbeid.

mvh Karin Eikebø Vadseth

Folatdose

Hei

Vi valgte for en stund siden å avbryte et svangerskap pga ryggmargsbrokk, og diverse negative funn i hodet. Jeg tok folat i tiden før og under svangerskapet. Det er ingen i verke min eller mins manns familie med diagnosen. Jeg lurer da på om jeg burde øke folatdosen fra 0,4 til 4 mg nå som vi vil prøve å bli gravide på ny?

(På Ullevål fikk vi opplyst av overlegen at det var 5 % sjanse for at dette ville hende oss igjen. Og da hadde han ikke spurt om info ang andre i familien og diagnosen.)

Takk for svar.

Se svar til spørsmålet Ryggmargsbrokk og folatdose, hvor gravide som er i risikogruppen anbefales å ta 4 mg folat daglig som kosttilskudd, i perioden 4 uker før planlagt graviditet og ca 3-4 uker utover i svangerskapet. Siden du allerede har vært gravid med et foster med ryggmargsbrokk, er du i risikogruppen (noe også overlegens utsagn gir uttrykk for), og bør derfor ta 4mg folat daglig i forbindelse med et eventuelt framtidig svangerskap.

« Tilbake
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS