Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Hvor mange og hvorfor?

Det fødes ca 50000 barn i Norge hvert år. Av disse har 20-30 ryggmargsbrokk, noe som utgjør en andel på 0,04-0,06 %. Antall barn som fødes med ryggmargsbrokk varierer fra år til år.

Som diagnosegruppe er derfor personer med ryggmargsbrokk en liten gruppe. Ingen kan ennå med sikkerhet si hva årsaken til ryggmargsbrokk er, men det forskes på dette i mange land, og man vet i alle fall at både arv og miljø spiller inn.

I sin leting etter årsaken til ryggmargsbrokk, har forskningen vist at et for lavt nivå av B-vitaminet folat i kroppen, øker risikoen for å få et barn med nevralrørsskader. Derfor anbefaler man i dag at alle kvinner i fruktbar alder tar folat, både før de blir gravide og i begynnelsen av svangerskapet.

I noen land tilsettes folat i vanlige matvarer (f.eks. mel), men dette gjøres i skrivende stund ikke i Norge.

Mange utfordringer...

Ryggmargsbrokk og hydrocephalus kan arte seg svært forskjellig fra person til person, men vanlige problemer som mange opplever, er:

I hvilken grad de ulike problemene forekommer hos den enkelte varierer svært.

...men muligheter også!

Det er viktig å huske at ikke alle som har ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus får alle komplikasjonene listet ovenfor – det varierer også svært hvor alvorlig de ulike problemene viser seg å være for den enkelte. De mulighetene man har til å leve et godt liv henger selvfølgelig sammen med hvor store skader man har, men minst like viktig er det at man selv og omgivelsene fra første stund satser på å finne løsninger på problemene.

For å lykkes med dette er det avgjørende at tiltak i form av behandling, stimulering og tilrettelegging settes inn allerede på babystadiet.

Betydningen av såkalt tidlig intervensjon kan neppe overdrives! Mennesker med ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus finnes i dag i mange ulike yrker. Mange har også stiftet egen famile. Det ligger innsats bak, men det nytter!

« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS