Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Telefon:
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Stemmen leger sårene

Stemmen leger sårene
Med en sår innlevelse fremfører Kim Andre Støvind (20) personlige rappelåter som han har skrevet selv. Å produsere sangtekster fra en tung oppvekst og et liv med ryggmargsbrokk og hydrocephalus, og å dele dem med verden er hans overlevelsesmekanisme.

 

Tekst og foto: Vibeke Høili Johansen.

Hvilken prosess må du igjennom før du går på scenen, Kim?

Gråt eller glede kommer før Kim skal rappe for sitt publikum. Da skjønner ikke den unge rapperen at han skal opptre. Så går virkeligheten opp for ham fordi han ser alle folka og tenker at; Oi, nå kommer jeg til å dø! Men så har Kim sett Lars en del på scenen, og forteller at rollemodellen har klart seg igjennom den samme prosessen utallige ganger. Det styrker Kim når han skal fremføre låtene sine. Når den unge rapperen går av scenen føler han seg helt tom, for da har han brukt så mye krefter på det. Ofte har han hukommelsestap fra alt som har skjedd dagen før han går på scenen. 

Det å beseire den dårlige selvtilliten, alle tanker som han har hatt om seg selv opp igjennom årene om hvor lite verdt han har følt seg, gjør at sangtalentet trosser frykten og går på scenen.

Idol funker
Lars gjenforteller sitt første møte med Kim, som var for noen år siden i gangen på Marker skole.

Lars syns at han har en veldig kul jobb. Samtidig som det handler om å være med å dyrke noen interesser, så bør man også ha et jordnært forhold til det man driver med. Man skal aldri slå fra noen en drøm. Man må jobbe med å holde motivasjonen deres oppe slik at de kan drive med det de har lyst til.

Det er en annen trubadur i distriktet, Erik Hagler. Han gjorde Lars klar over hvilke tekstkvaliteter Kim har. Det er godt skrevet, med mange gode, kloke refleksjoner om livet. Man trengte ikke være Einstein for å forstå at dette var en gutt som hadde bagasje med seg på veien, og evnen til å få det ut gjennom pennen.

Skrivingen startet i vanskelig tid
Å ha hydrocephalus og ryggmargsbrokk har ikke stoppet Kim fra å skrive, rappe og stå på scenen og underholde. Men av og til kan han bli litt sliten i beina, for han spenner de veldig mye, og har dårlig balanse.

Du har jo hydrocephalus, er det da vanskelig å huske tekster? 

For sangtalentet er dette en måte å mestre det å leve med ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Kim har mange vonde minner, spesielt fra første klasse da barn rundt ham gikk fysisk til verks mot ham. Hans kreative evner blir en overlevelsesmekanisme ved å få ut følelser på papiret istedenfor å gjøre noe fysisk.

Hva betyr sang og skriving for deg, Kim?

Kim begynte å skrive i 7. klasse. Da var tekstene helt meningsløse. Ingenting hang sammen. Null rim. Så begynte han å skrive om livet. Det å vokse opp med ryggmargsbrokk og hydrocephalus, med en annerledes stil i et lite samfunn. Han skrev også om besteforeldrene sine fordi de ofte passet på ham. Farfar var en mann som den kreative sjelen så veldig mye opp til. Det var en grunn til at han startet å skrive akkurat på dette tidspunktet.   

Den unge rapperen vil nå så langt som mulig med meningsfylte tekster. Han vil ikke bli Erik og Kris, Sirkus, eller listepop. Han vil fram med tekster om livet hans, som andre med en tung oppvekst kan kjenne seg igjen i. Han skriver hele døgnet, men de beste sangene kommer nok mellom 23.30 og 05.30.

Ønsker bedre liv for andre
– Hvis jeg har hatt en tung dag så tenker jeg at jeg må få det ut. Jeg gjør det om til rim, og vet at etterpå kan jeg le eller gråte. Jeg føler meg aldri tom. Det kommer alltid en reaksjon etterpå.

Han har fått positive tilbakemeldinger om tekstene, mange syns det er bra at Kim tør å være så ærlig om livet sitt, og at han klarer å fortelle om helt eksakte hendelser. At han ikke holder noe tilbake. Han har en god grunn til å tørre å være så ærlig i tekstene sine.

Representerer viktig musikksjanger
UKH har arrangementer som ungdommens kulturhus står bak, og Lars er med og bestemmer hvem artister de vil ha med. Det er stort sett alltid en plass til Kim.

Det hender også at andre i distriktet kontakter Lars når noen er på jakt etter en rapper til ulike arrangementer. Han har opptrådt på kulturelle kvelder som kulturskolen har hatt, deltatt på «Operasjon Firkanta Ørje» og ulike klasseavslutninger. Han har opplevd å ha alt fra ti til femti personer i publikum. Kim har også vært med på radio, lokal tv og det har stått om ham i lokalaviser.

 

Ble ærligere i tekstene
En alvorlig mine legger seg over Lars og Kim når de med skjelvende stemmer og blanke øyne forteller om en trist hendelse som skjedde for et par år siden. Mathias, en kjær og betydningsfull del av hele UKM samfunnet gikk altfor tidlig bort. Dette satte store spor i de to, og etter dette skjedde det noe inni Kim som ga ham motet til å bli enda mer åpen og ærlig i tekstene sine. Han tenkte at nå var det virkelig på tide å ta sin plass i denne verdenen. Gjennom personlige tekster fra vanskelige episoder i livet, ønsket han nå å berøre andre, og slik være der for de som trenger det.

 

Fakta UKH:

Et kulturhus for ungdom i alderen 13 - 25 år
Eies av Marker kommune
Har eksistert siden 2004
160 medlemmer pr 31.12.2014
Tilbyr en rekke aktiviteter
(klatring, radio, villmarksturer, band, sang, teater, innebandy m.m)
Huset er i tre etasjer på 470m2
De er 2,17 årsverk med stilling.

 

Fakta om MOT:

Samarbeidet med Marker kommune siden 2009
Her er noen fakta fra mot.no
MOT bevisstgjør og styrker ungdoms mot – til å leve, bry seg og si nei.
MOT samarbeider med ca 300 skoler og når 65 000 ungdommer over hele Norge.
Det gjennomføres over 15.000 MOT-møter på ca. 300 skoler hvert år, og MOTs ildsjeler bruker årlig 30.000 timer i klasserommet.
MOTs målgruppe er alle ungdommer der en skole eller kommune har inngått en partneravtale med MOT. Det er dokumentert at MOT har effekt på flere områder: Ungdoms selvtillit, optimisme og mot. I tillegg styrkes opplæringskvalitet og læringsorientering ved bruk av MOT. MOT forebygger hyppig mobbing, mistrivsel, gruppepress, ensomhet og rusmisbruk. MOT beskytter mot de mest negative utslagene i ungdomstiden.


« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS