Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Telefon:
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Jeg er et helt vanlig menneske

Jeg er et helt vanlig menneske
Her får dere gutten deres. Ta godt vare på ham, for det er ikke sikkert at han kommer til å leve opp, sa legene da Ove Strømme var nyfødt. Men han vokste til, og nå er han en 48 år gammel mann som forteller om et helt normalt liv på tross av ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Foto og tekst av: Vibeke Høili Johansen

 

Da jeg gikk de to første årene på skolen ble læreren oppmerksom på at jeg var veldig god til å tolke personer med språkproblemer. For eksempel personer med Celebral Parese. Egentlig skulle jeg bare gå ett år, men læreren spurte om jeg kunne gå ett år til grunnet dette. - Ove Strømme

Ove begynte å krabbe ganske fort. Satt på hoftekarmen til moren sin. Foreldrene hans har tatt godt vare på ham.

Han hadde en tante og onkel som passet på ham da familien reiste på ferie, eller skulle på skiturer. Tanten bodde rett ved siden av dem, og tok ham med på camping ferie.

Ove gikk i barnehage i et halvt år fra han var seks år. Som syv åring fikk han sin første rullestol. Etter det begynte han på undervisningssenteret på Nordnes skole, og var der i to år. Så gikk han på vanlig skole på Nordnes i første, andre og tredje klasse. Deretter ble han overført til Foldnes ute på Sotra. Han gikk på vanlig ungdomsskole. Han tror at han var en av de første funksjonshemmede som ble integrert i normal skole.

Hvordan var det å være en av de første funksjonshemmede i normal skole?

Hørte moren le
Han ringte hjem til moren sin etter foredraget, og spurte hvorfor hun ikke hadde fortalt noen ting til ham om dette.

Har du noen gode råd til foreldre med barn som har en funksjonshemming?

På fritiden var Ove med i sangkor. Han er oppvokst i et kristent miljø, og var aktiv innen det. Var blant annet ungdomsleder i en menighet, og folk tok ham for den han er.

De syv onkelbarn betyr også mye for Ove. Han setter pris på de gangene han får treffe dem, og være sammen med dem.

Meldte seg på Kjærlighet Uansett
Hvordan går det med kjærlighetslivet?

På dette programmet så han at det var andre som hadde større hjelpebehov enn ham, noe som kan ha hjulpet ham til å se litt annerledes på det. Men han tror det måtte blitt slik at kvinnen skulle valgt ham, og ikke at han skulle valgt henne.

Elsker å holder foredrag
Mannen har jobbet i 20 år. Det har vært tre måneder her, og tre måneder der, før han begynte i Laksevåg på en bedrift som heter Grønneviken AS. Det er en arbeidsmarkedbedrift.

Hvordan er det er å være med i styret i rhav?

Ove er også veldig opptatt av at de som utdanner seg innenfor helsevesenet i løpet av sin utdannelse får snakke med de som har diagnosene. Han har to skoler i nærmiljøet, helsefagarbeiderlinjer, og de kontakter ham et par ganger i året for at han skal komme og fortelle om livet sitt.

Snakk normalt med barna
Det er veldig forskjell å være på sykehus nå og før. Før fikk ikke foreldrene lov til å være sammen med pasienten mer enn en time per dag. Slik er det ikke lenger. Nå kan pårørende være sammen med pasienter de står nær, nesten døgnet rundt. Også tror jeg leger og sykepleiere har endret seg opp igjennom tiden. Nå ser de «meg» mer. De henvender seg mye mer til meg. 

Hva syns du helsepersonell kan gjøre annerledes for de som nå er barn?

Til en viss grad føler han at samfunnet har endret seg opp igjennom tiden, med tanke på å ta hensyn til funksjonshemmede.

Ove tar alvor med en teskje humor, noe som kan være nøkkelen til et lykkelig liv. Den reflekterte og erfarne mannen ser generelt lyst på livet, og setter pris på å dele sin historie med andre.

Jeg opplever stadig at de som skal hjelpe meg, har et altfor stort fokus på det som har med helse å gjøre. De skynder seg veldig for å bli ferdig og glemmer ofte meg/personen de skal hjelpe. Det er veldig viktig for dem å gjøre nøyaktig det som ”står” på lappen deres. Hjemmesykepleien har to måter å hilse på:

- ”Hei, hvordan går det?”

Med denne måten å hilse på føler jeg at de ikke bryr seg, men at de gjør det for å være høflig, og ønsker å bli fort ferdig. Det er ”liksom” ikke viktig om jeg har ting jeg sliter med ”psykisk”.

 - ”Hei, hvordan har du det?”

Med denne måten å hilse på, føler jeg at de har tid til å høre på meg. Enten jeg har hatt en god eller en dårlig dag. - Ove Strømme 


« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS