Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Telefon:
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Hoder som tenker annerledes

Hoder som tenker annerledes
Ryggmargsbrokk- og hydrocephalusforeningen har medlemmer med hydrocephalus, ryggmargsbrokk og andre som har begge diagnosene. Pårørende og andre interesserte får også en plass hos oss. På hver vår måte blir vi berørte av de kognitive utfordringene som kan oppstå ved hydrocephalus og ryggmargsbrokk. Vi forstod at det er et stort behov og ønsker om mer informasjon rundt dette temaet, for til vårens kurs «Kognitiv trening» 13-15 mars 2015 fikk vi inn rekord mange påmeldinger.

 

TEKST: Vibeke Høili Johansen, Merete Vassliås, Brit Galaasen, Målfrid Ølberg og Irene Kårstad FOTO: Vibeke Høili Johansen

 

Som kursleder for andre gang tenkte Vibeke Høili Johansen; Oi! Supert at temaet traff manges interesse med et slikt kurs tema! En annen del av Vibeke tenkte; Oi! Hvordan skal man klare å oppfylle alle disse menneskenes forventninger, ønsker og behov? Målfrid Ølberg og Vibeke som var kursledere bestemte seg dermed for å fortsette trenden fra forrige kurs om arbeidsliv, og starte helgen med en skikkelig pangstart! J 

Utover fredagsettermiddagen fyltes Scandic Oslo Airport opp med spente deltakere, og det ble servert en nydelig velkomstmiddag. Folk pratet, ble kjent og den spente stemningen begynte å løsne litt. Samtidig som alle spiste seg gode og mette, gjorde Kim Andre Støvind og Simen Haga klart for underholdning på kursrommet.

 

Pangstart med rap
Disse gutta er gode kompiser, og spiller og rapper en del sammen. Simen spiller trommer og Kim Andre rapper. Meningen med denne typen åpning av kurset skulle være å vise at selv om man har hydrocephalus og kognitive utfordringer, så er det mulig å skrive lange låter med mange ord, lære seg lange tekster og fremføre sangene for et publikum. Det var stille i rommet mens Kim Andre og Simen opptrådte. Etterpå fortalte Kim Andre om skrivingen, rappingen og hvordan det er å holde på med dette på tross av de kognitive utfordringene. Han fikk flere spørsmål av publikum som han svarte på.

(Mer utdypende intervju av Kim Andre kan leses i Spina utgave nr 1 2015)

Utover kvelden ble man bedre kjent, satt og pratet, spilte spill og koste seg.

Trene opp kognitive vansker
Store deler av lørdagen var Jan Stubberud fra TRS på besøk. Han brukte et par timer på å fortelle om sitt doktorgradprosjekt om det å trene opp kognitive vansker hos mennesker som lever med dette.

Han snakket blant annet om;

Da han var ferdig med å vise bilder og forklare, kom noen av de som hadde vært med på dette prosjektet på TRS frem og fortalte, ved hjelp av innspill fra Jan, om hvordan det hadde vært og delta på dette prosjektet og om tiden etterpå.

Mor, Irene Kårstad, beskrev opplevelsen fra hennes sønn, Øystein Kårstad, sin deltakelse i dette prosjektet på TRS slik;

De gruppene som var med på Jan sitt prosjekt var sammensett av ca. fem personer i fra 22 år til 30 år, og noen eldre. De ble innkalt til TRS flere ganger. De hadde da gruppearbeid der de fikk ulike problemstillinger, som er vanlig å løse i dagliglivet.

De fikk tildelt et budsjett, der oppgaven gikk ut på å bruke 5000 kr. til å handle ulike varer. Hver enkelt deltaker var inne hos Jan Stubberud alene, der de fikk oppgaver å løse. Alle på gruppa hadde bedre resultat på oppgavene etter å ha vært med på prosjektet.

Siste gangen de ble innkalt var et halvt år etterpå. De fleste hadde samme resultat da, og noen hadde bedre resultat. Dette viser at de som var med på dette prosjektet hadde god læring av det. Det hadde vært kjekt om de fikk et oppfølging kurs. Det er et viktig arbeid Jan Stubberud har tatt doktorgrad i. Jeg håper at mange som sliter med kognitive vansker, får nytte av Jan sitt arbeid.  

Det som de skulle trene på selv, og som har vært til god hjelp for de fleste senere, er det å;

-          stoppe opp i hverdagssituasjoner

-          å tenke seg om før en gjør noe

-          ikke stresse.

-          planlegge dagen

-          gjøre få arbeidsoppgaver, i stedenfor mange, slik at alt blir kaos.

-          planlegge innkjøp

-          lage handleliste over det en skal ha, så en husker det bedre

 

Etter prosjektet opplevde jeg som mor at Øystein som var med på prosjektet var mer selvstendig, og planla bedre. Selv om jeg som mor var på besøk, kunne han ta ut av oppvaskmaskinen, og begynne å gjøre lekser uten at jeg sa noe. Han hadde veldig god hjelp av å være med på prosjektet til Jan.

 

Gruppearbeid med kognitive utfordringer som tema var det neste på planen.

Temaene som de ulike gruppene skulle diskutere handlet om:

- Å huske

- Å lære

- Førerkortopplæring

- Planlegging og repetisjon

- Praktisk arbeid

Kursdeltakerne brukte resten av dagen på å snakke om dette, før de fikk et par timer til å gjøre hva de ville

 

Planlegges nytt liknende kurs
Siste kursdag ble brukt til å gå igjennom gruppearbeidet som var gjort på lørdagen.

Oppsummeringen av gruppearbeidet viste en del sammenfallende utfordringer, og det kom frem en del gode tips. For eksempel om dette med behov for pauser og GPS, planlegging, tempo, rekkefølge, bruk av musikk, opplesing og repetisjon, pluss prøving og feiling på egen hånd.

Flere av kursdeltakerne syntes det ble vanskelig hvis man hadde flere oppgaver på en gang, og spesielt hvis det var litt store oppgaver. Det kunne være vanskelig å sortere ut hva som var viktigst og gjøre det først, for eksempel hvis man skal rydde hus/leilighet: Det må ryddes flere steder, hva skal prioriteres først? Det kan da fort bli overveldende og da blir ingenting gjort.

Til dette kom Stubberud med forslag om å dele opp oppgaven; Velge et rom som skal ryddes først, for eksempel badet, og så kan også badet deles inn i flere små oppgaver, for eksempel vaske doen/speilet/vasken osv.

Kurslederne og andre som var med i planlegging og gjennomføring av dette kurset er superglad for at så mange hadde lyst til å komme!

Vi vet at det var mange som ble skuffet over at de ikke fikk plass. Men det planlegges et nytt liknende kurs, da det meldte seg på mer enn dobbelt så mange som vi hadde plass til.
Håper å se mange på kurs nummer to om kognitive utfordringer!

Til slutt en kommentar fra den yngste kurslederen;) (Vibeke)

Dette er tydelig et tema som mange trenger å snakke om, og det forstår jeg (Vibeke) veldig godt siden jeg selv også har hydrocephalus og merker kognitive utfordringer daglig. Det krever pågangsmot, sterk vilje, også har jeg lært meg noen forsvarsmekanismer som hjelper meg igjennom dagene noen ganger. Jeg benyttet en av dem på kurset: Humor, det å ta utfordringer med et smil, eller latter :D Det kan lette litt på hindringer som oppstår. Det er utrolig hva som skjer med en selv bare en lar seg strekke litt på smilebåndet på en tung dag.

Tusen takk til Jan Stubberud, Kim Andre Støvind, Simen Haga, Øystein og Irene Kårstad og Karl Wilhelm Faye- Hansen for deres innsats i denne helgens kursprogram!

Takk til alle for en fin, lærerik og latterfull helg :D Gleder meg til å se dere igjen på senere kurs. Det er en ære å få være kursleder for dere medlemmer i vår forening :o)


« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS