Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Telefon:
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Drømmedag med Vebjørn Sand

Drømmedag med Vebjørn Sand
Elverum ungdomsskole, der Therese Romie Bjørnstad (17) gikk, sendte inn forslag til norske kvinners Sanitetsforening, om å gi Therese en dag hun sent vil glemme. Sanitetskvinnene steller i stand spesielle dager for noen som fortjener det. - Jeg ble spurt om jeg hadde noen hobbyer. Jeg sa at jeg er veldig glad i å tegne, og at jeg kunne tenke meg å møte noen som kunne vise meg skyggelegging, forteller Therese.

 

Tekst: Vibeke Høili Johansen

Foto: Privat

 

-          De lurte på om jeg ville ha en dag med Vebjørn Sand. Jeg ble litt overrasket over dette, sier hun med et latterfult smil. For jeg trodde ikke at jeg skulle få sjansen til å møte en som er så kjent.

 

Fikk den siste, personlige kunstverk boka
Denne dagen kom Therese og moren hennes til Nøtterøy der Vebjørn er når han er i Norge. Han er i Norge to måneder på sommeren. De tegnet litt. Han viste hvordan man tegner portretter, og tegnet portrett både av Therese og moren. Så spiste de litt mat. Etter det viste han Therese litt flere tegne teknikker, og fortalte historier fra da han hadde vært i Antarktis.

-          Vi var et sted der de lager litografier. Han drev og pusset en plate, tegnet på den og trykket oppå dette. De viste oss hvordan denne produksjonen fungerte, og Therese fikk prøve. Vi var hos Vebjørn hele dagen, forteller moren til Therese.

Hvordan var det å møte en som du visste hvem var, og som driver med det samme som du liker, Therese?

-          Det var veldig stort. Jeg synes at han er veldig flink med motiver. Det han tegner og maler likner på det han ser på når han lager kunstverk. 

Hva betydde denne dagen for deg?

-          Veldig mye, for han er veldig flink til å tegne og han er kjent, så han kunne vise meg hvordan han tegner. Han var veldig hyggelig, jordnær og imøtekommen som person. Han ga ut en bok som heter Sand i 1999. Den inneholder noen av de store verkene hans fra da han var i Antarktis. Paul Grøtvedt er forfatteren til denne boka som handler om Vebjørn Sand og hans verk, utgitt i 2001. Han hadde ikke så mange igjen av den boka, derfor fikk jeg den utgaven som han har brukt selv. Man ser at den ikke er sånn som man kjøper på butikken, men at den er godt brukt. Det at han ga meg den var veldig spesielt for meg.

Så fikk hun to små hefter med andre bilder som han og faren hans, Øivind Sand, har laget. Vebjørn sin far er også bildekunstner.

-          Vebjørn gjorde alt for at Therese skulle ha det bra denne dagen, forteller moren.

 

Ble tipset om å tegne masse
Har du følt deg noe annerledes etter møtet med Vebjørn Sand, Therese?

-          Det er lettere å forstå proporsjoner. På portretter er det veldig viktig med proporsjoner, eller så kan det være lett å gjøre feil. Om man ikke er helt sikker på proporsjoner, så kan det altså påvirke sluttresultatet.

Tipset som han ga den unge tegne entusiasten var at hun burde tegne så mye som mulig. Øve og øve. Da han var ung så reiste han ofte rundt om sommeren bare for å tegne folk på gata, og slik få masse praksis.

Han har en egen bok bare med pingviner fra antarktis. Også har han laget Keplerstjernen, det er den skulpturen som står ved Gardemoen. I Ås utenfor Oslo så er det en bro han har bidratt på. Davinci broen. Han bor i USA hvor han driver et galleri sammen med tvilling broren sin.

Han studerte anatomi i New York mellom 2000- 2003, kun for at proporsjonene i tegningene skal bli riktige. Han kan alle ben i kroppsdeler, og skulpturer. Han har kunnskap om hvor stor armen er i forhold til benet. Han har også vært på «Skal vi danse» i 2012.

Livet hans består av å male/ tegne, gå på kunstskole, leve livet og reise rundt.  Han lever og ånder for å tegne og male.

 

Vebjørn Sand sine tanker etter møtet med Therese;

Det var en vakker sommerdag på Nøtterøy da Therese og moren kom på besøk på trykkeriet til Jørund Sørensen. Jeg ble imponert over åpenheten og tapperheten til Therese, og det føles virkelig som hun mestrer livet sitt nydelig med de utfordringene hun har.

Det viktige for meg når jeg underviser/jobber med mennesker i forskjellige livssituasjoner er at kunsten står i fokus, - slik at den blir et friområde der alle er sammen om noe - annet, slik glemmer man fort andre forhold og ting som tar oppmerksomhet ellers.

Det å jobbe med kunst er å drive med en humanistisk virksomhet,- så det å formidle å dele er helt naturlig. Vi hadde en veldig fin og minnerik dag på idylliske Nøtterøy.

 

Tekst: Vibeke Høili Johansen

Foto: Privat


« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS