Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Se hele mennesket

Se hele mennesket

SE HELE MENNESKET

Dethini støtter seg på en rullator når hun kommer gående hjem fra skolen. Hun går i 2. klasse selv om hun er 11 år. Hun er eldre enn sine klassekamerater, men nå betyr det ingen ting for Dethini. Hun er tørr og ren i tøyet der hun kommer gående med et smil om munnen. Slik var det ikke første gangen noen slektninger brakte henne til sykehuset i Blantyre i Malawi. Hun var 5 år, foreldreløs og misbrukt av en slektning.  

RHF`s program ”Tidlig intervensjon og behandling av personer med ryggmargsbrokk og hydrocephalus i Sør-Østlige Afrika” går ut på å bedre livskvaliteten for barn med ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus (vannhode) og deres pårørende. Kirurgisk hjelp er en døråpner inn til livet for disse barna. Foreningens samarbeidspartner ved Queen Elisabeth Hospital i Blantyre i Malawi har gjennom prosjektet bygget opp kompetanse på livsnødvendig behandling som denne gangen kom lille Dethini til nytte.

Dethini var født med ryggmargsbrokk, men hadde aldri blitt tatt med til noen lege. Som en av veldig få hadde hun overlevd uten behandling, men hadde ikke blitt godt ivaretatt av slektninger etter hun ble foreldreløs. På sykehuset ble brokket i ryggen operert, og hydrocephalusen behandlet med en shunt. Hun kom seg bra og kunne sendes hjem sammen med en tante. Ved et senere hjemmebesøk  ble det klart at en oppfølging med ytterligere hjelp er essensielt for at hun skulle kunne få en verdig tilværelse. Dethini satt alene i en dam av urin mens de andre barna var på skolen. Pga sin skade i ryggen hadde hun ikke kontroll på verken urin eller avføring, og det var ingen som tenkte at hun kunne gå på skole.

RHF`s prosjekt har fokus på hele mennesket i sitt arbeid. Barn med ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus trenger et helhetlig tilbud med livslang oppfølging av flere aktører. Partnere fra sykehuset har fått opplæring i hva som trengs av hjelp. De har også fått kunnskap om hvordan andre samfunnsaktører kan identifiseres og hva de kan bidra med. Det sies at det trengs en hel landsby for å kunne oppdra et barn. For barn med ryggmargsbrokk og hydrocephalus er dette veldig sant.

Gjennom RHF`s prosjekt fikk Dethini opplæring i teknikker som kan holde henne tørr og ren. Hennes tante fikk hjelp til å finne andre aktører som kunne bistå med både fysioterapi og trening. Personer med ryggmargsbrokk vil alltid ha noen grad av lammelser i bena avhengig av hvor høyt i ryggen skaden sitter. Dethini fikk hjelp til å skaffe seg skinner til føttene sine. Med dem var det mulig for henne å kunne gå med støtte av en rullator, og hun kunne ta seg fram til skolen på egen hånd.

I Norge vet vi hvor viktig det er å ha noen å snakke med og spørre om hjelp, noen som vet hvor ”skoen trykker”.  Et av hovedmålene i programmet er å bygge opp foreldregrupper.

Dethini og hennes tante har fått god hjelp og støtte av foreldregruppa som finnes i Blantyre. Gjennom RHF`s prosjekt har foreldre fått opplæring i hvordan ei foreldregruppe kan bygges opp og drives. De arrangerer samlinger, sprer informasjon og støtter opp om hverandre. Til Dethini samlet de sammen litt klær som hun kunne bruke når hun gikk til skolen.

Hun var så fin der hun kom gående! 

« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS