Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Aminas historie

Aminas historie

En suksesshistorie om små hjelpemidler og riktig kunnskap som virkelig gjør en forskjell.

Amina ble født i slummen i Dar es Salaam i Tanzania. Det var ganske åpenbart at noe var galt med ryggen til den lille jenta. Der ryggsøyla ikke hadde lukket seg fullstendig i fosterlivet bulet det ut en stor kul. Hun var født med ryggmargsbrokk. I mange Afrikanske kulturer er det en straff å få et barn som ikke er ”velskapt”, og Aminas mor ble raskt forlatt av sin mann. Alene stod hun igjen med ansvaret.

De aller fleste med ryggmargsbrokk streves med inkontinensproblemer, dvs at de ikke har kontroll på blære og tarm. Når et barn går konstant fuktig av urin blir det fort stygg lukt. Det blir utestengt fra familien, og tilgang til skolen kan ofte være en umulighet. Barnet blir også utstøtt sosialt og får ingen venner. Når huden over setet alltid er fuktig oppstår lett farlige sår. De kan bli dype og er vanskelige å få til å gro. Sårene blir ofte infisert og livstruende tilstander kan oppstå. I tillegg er trykket i blæren skadelig for nyrene over tid.

Gjennom RHF`s program kom Mamma Amina i kontakt med hjelpere på CCBRT Disability Hospital i Dar es Salaam. Der kunne de lære henne å tømme den lille jentas blære med et kateter. Et kateter er en liten plastslange som føres inn i blæren.  Ved å gjøre dette jevnlig kan barnet holde seg tørt mellom hver tømming. Når man i tillegg setter litt avslappende medisin inn i blæren blir resultatet enda bedre.

Dette var en revolusjon for Mamma Amina, og hun forstod at barnet måtte lære teknikken med tømming selv. Å være kontinent betyr utrolig mye i den Afrikanske kulturen. Som alenemor var hun villig til å strekke seg langt for å hjelpe sin datter inn på skolen og inn i samfunnet. Hun stengte jenta inne på et rom med beskjed om at hun ikke fikk komme ut før hun hadde lært og kateterisere seg selv. Da var Amina 4 år! Historien er hjerteskjærende.

At en mor er villig til å ta så tøffe metoder i bruk overfor sitt eget barn for å oppnå et resultat viser hvor stor betydning dette har i det Afrikanske samfunnet.  I dag er Amina en vakker ung dame som gjør det bra på skolen.

Kunnskap og hjelpemidler er essensielt. I RHF`s program inngår støtte til katetre som et helt nødvendig hjelpemiddel sammen med opplæring og trening i hvordan de brukes.

Mamma Amina fikk også selv nye muligheter. Hun lærte seg engelsk og fikk en stilling på CCBRT disability hospital. Med sin kunnskap kunne hun veilede andre foreldre på en god måte. Gjennom genuint likemannsarbeid får nybakte mødre den støtten de trenger helt fra starten av, og barna behøver ikke å gå den samme tøffe veien som Amina måtte ta.  Men hun er en rollemodell og et forbilde for ungdom så vel som for foreldre. På sykehuset trenger helsearbeiderne tro på at barna kan vokse opp. Amina gir håp til mange.

« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS