Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Gladys

Gladys

Første gang vi møtte Gladys i 2009 var hun en sjenert ung jente som gjemte seg så godt hun kunne. Hun snakket ikke med noen uoppfordret og holdt seg mye for seg selv. Unge mennesker med ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus  var spesielt invitert som et ledd i arbeidet med å starte et arbeid for ungdom og unge voksne.  Etter hvert som programmet har båret frukter overlever stadig flere med diagnosene, og de vokser opp som flotte borgere. I foreldregruppene har de sin selvfølgelige plass, og de trenger trening på mange områder for å bli selvstendige.  Deltagere fra alle samarbeidsland utvekslet erfaringer og lærte av hverandre. En viktig del av denne workshopen var continence training, noe som viste seg å ha stor betydning for den unge jenta.

I 2013 var vi tilbake i Kenya. Jenta som kom imot oss med trange bukser og et smil om munnen var nesten ikke til å kjenne igjen. Hun kunne fortelle at hun nå var i ferd med å ta avsluttende eksamen som sykepleier. Møtet med de andre ungdommene i 2009 ble et vendepunkt for henne. Som de aller fleste med ryggmargsbrokk strevde hun med inkontinens. Hennes mor hadde lært om hvordan hun kunne holde barnet tørr ved å bruke et kateter jevnlig.  Da hun ble gammel nok ble hun sendt på internatskole for å kunne konsentrere seg om skolegangen. Gladys hadde aldri lært teknikken med blæretømming selv, og hun gjennomførte ikke dette på skolen. Resultatet ble at hun gikk konstant våt. Hun fikk ingen venner pga lukten, og hun klarte ikke å konsentrere seg om skolearbeidet. Videre utviklet hun store sår fordi huden var våt og skitten hele tiden. Sårene ble store og dype, men hun fortalte ingen om sine problemer. Ikke før det satte seg betennelse i sårene og hun ble veldig syk. Hun måtte avbryte skolen og reise hjem til foreldrene.

Det var på denne tiden hun ble invitert til vår workshop. Under vårt møte i 2013 fortalte hun hele historien: I 2009 møtte hun andre unge mennesker med de samme utfordringene som hun hadde, og hun lærte seg teknikken med å kateterisere seg  selv. Sårene grodde etter hvert og hun tok opp igjen skolegangen.  Ungdommene har etablert et nettverk som de kaller Global Friends. Mange har tilgang til internett, og de har kontakt på tvers av mange landegrenser. Mange spiller aktive roller i foreldregruppene og er rollemodeller for de som kommer etter. Gladys ahdde stor nytte av dette nettverket. Hun fikk venner og ny tro på seg selv. Gjennom sykehuset i Kinjabe i Kenya fikk hun muligheten til å starte på studiet som sykepleier. Hun ønsker å gi noe tilbake!     

« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS