Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

Kunnskap gir et bedre liv

Kunnskap gir et bedre liv

Ambros Gashanga jobber på et rehabiliteringssenter i den vestlige regionen av Uganda. I dette samfunnet er det en skam og en straff å få et annerledes barn. Som i resten av landet kan barn med ryggmargsbrokk og hydrocephalus bli forlatt på grunn av dette. Ingen i den landsbyen har sett et slikt barn før. Familiene er fattige og de mangler informasjon om hva tilstanden er og om at det finnes en mulighet for behandling. I dag er det noen få steder i landet som opererer barn med disse diagnosene.

Ambros har blant mange gjøremål et ansvar for å reise på hjemmebesøk til barn og ungdom med funksjonshemning. Han har en helhetlig tilnærming ikke bare til barnet, men også til alt fra nærmeste familie til skoler og lokale ledere i landsbyen. Kunnskap er nøkkelen til et bedre liv. Kunnskap og tilgang til behandling gir bedre helse.

Elisha Atukwasibwe ble født helt frisk. Etter tre måneder ble han syk med feber, og hodet begynte snart å vokse raskere enn normalt. I den lille landsbyen var det ingen som hadde sett noe slikt, og Elisha ble snart forlatt av sin mor da hun ble trakassert for å ha fått et barn med stort hode.  Bestemoren som tok seg av Elisha visste ikke hva tilstanden var, og hadde ingen kunnskap om at det fantes en mulighet til å få hjelp. Da Ambros kom til landsbyen fant han Elisha med et så stort trykk i hodet at det hadde oppstått en massiv hjerneskade. Han ble holdt innendørs og var underernært.    

Silvano Kiiza ble født med ryggmargsbrokk og utviklet etter hvert også hydrocephalus. Silvano var heldig som fikk behandling tidlig, noe som gir ham et godt utgangspunkt for et bedre liv.

Et vanlig problem for personer med ryggmargsbrokk er inkontinens for urin og avføring. På grunn av lukten blir de nektet adgang til skolen, og det er vanskelig å få venner. For familien til Silvano har det vært vanskelig å følge opp gutten. De er fattige med flere barn å ta vare på. Før Ambros kom på besøk hadde gutten vært isolert hjemme. Familien fikk hjelp til å lære en teknikk med kateterisering for å håndtere guttens inkontinens. Det beskytter nyrene mot skade, gir bedre helse og han kan holde seg tørr. Dermed har Silvano en mulighet til å leke med andre barn og til å gå på skole.

« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS