Kontaktinformasjon

Ryggmargsbrokk- og
hydrocephalusforeningen

Bygdinvegen 1783
2943 Rogne
Telefon: 41 00 82 57
E-post: post@ryggmargsbrokk.org

Annonser:

2009: Uganda og Kenya

2009: Uganda og Kenya

HODI – prosjektbesøk i Uganda og Kenya i oktober

I Ryggmargsbrokk- og hydrocephalusforeningens bistandsprosjekt er Uganda og Kenya viktige samarbeidsland. Første post på årets reise var et besøk i Mbale, en by omkring 4 timers biltur fra Kampala i Uganda. Kjøreturen gikk gjennom frodige landbruksområder, hvor det nå var regntid, mens vi vet at i andre områder i landet er det tørke.

CURE childrens hospital i Mbale gjør et stort arbeid i å operere barn med ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Et besøk på dette veldrevne sykehuset gjør alltid godt!

På vei tilbake til Kampala ble det tid til å besøke 7 år gamle Josefin. Hun er en av 8 søsken som bor langt ute på landsbygda i Tororro, et lite sted som ligger omkring 40 min fra CURE. Josefin har både ryggmargsbrokk og hydrocephalus, og hun fikk god hjelp av teamet av leger og sykepleiere på sykehuset i Mbale. I dag venter hun på at en yngre søster skal komme i skolemoden alder slik at de to kan gå på skolen sammen.

Fotoutstilling i Uganda

Hvordan kan man få myndighetenes oppmerksomhet?

IF (den internasjonale foreningen for ryggmargsbrokk og hydrocephalus) arrangerte i samarbeid med AVSI (en Italiensk hjelpeorganisasjon) en fotoutstilling om funksjonshemning og utvikling. Bildene ble stilt ut i Parlamentsbygningen i Kampala. Ved åpningen av utstilling deltok The Minister of State for Primary Health Care, flere medlemmer av parlamentet samt representanter fra flere samarbeidspartnere i foreningens prosjekt i Uganda. Utstillingen satte søkelys på både IF`s og AVSI`s arbeid i Uganda, og diagnosene ryggmargsbrokk og hydrocephalus fikk stor oppmerksomhet. Her møttes også mange helsearbeidere som møter vår gruppe i sitt arbeid. Som kjent jobber ikke vi gjennom myndighetene, men direkte med organisasjoner som bistår våre grupper i mottakerlandene, og da er det fint at disse møtes.

Uganda har kommet langt i forberedelsene med å tilsette folinsyre i mat for å forebygge ryggmargsbrokk, og arbeidet vil starte nå i slutten av 2009.

HODI

Årets Afrikanske workshop bar navnet Hodi. Det betyr ”slipp meg inn”. 60 delegater fra hele 11 land tilbrakte 3 dager sammen i Limuru utenfor Nairobi i Kenya for å lære mer om inkluderende undervisning.  Limuru ligger 2241 m o h, og selv for oss fra Norge var det kjørlige kvelder og netter. 
Inkludering handler om mye mer enn skolegang, og deltagerne var enige om at inkludering starter i familien. 
Det var invitert representanter fra foreldregruppene i alle land som inngår i foreningens bistandsprogram. Disse gruppene begynner virkelig å ta form, og de er viktige aktører i arbeidet med å sette barn og unge med ryggmargsbrokk og hydrocephalus på dagsorden i sine respektive hjemland. 
Under gruppearbeidet utviklet hvert land en aksjonsplan for hva som var de viktigste oppgavene det kommende året. Det handlet om å identifisere de viktigste barrierene for inkludering i samfunnet, og legge en plan for aktiviteter som kan gi de funksjonshemmede innpass i samfunnet.
 
Parallelt ble det arrangert en egen workshop for unge voksne med ryggmargsbrokk og/eller hydrocephalus. Deltakere fra nesten alle prosjektlandene deltok, og noen av deltagerne hadde aldri før møtt noen andre med diagnosene. Med en åpen ramme for programmet kunne alles ønsker om tema belyses, og det var sterke historier  (fortellinger) som ble fortalt. Det å kunne lufte tanker, meninger og spørsmål i en gruppe hvor en kan være trygg i betyr enormt mye, og ikke minst for personer som har fått høre at de er en forbannelse for familien. Her ble nye vennskap (bekjentskaper ) knyttet, de gav hverandre mot og håp! (, og)  Helen fra Canada og Eli som ledet gruppa, erfarte at her var det flere ungdommer som bør bli aktive i foreldregruppene, både for å nå flere ungdommer og for å være forbilder for (neste for )de yngre. 
Under oppsummeringen fortalte en gutt at nå skulle han ta med heftet ”Kognitive vansker påvirker hverdagen” til skolen, og fortelle læren årsaken til at han sliter med matematikken. 
Musikk er en fantastisk måte å kommunisere på, og sammen laget ungdommene en sang, Hodi Karìbu. Siste kvelden fremførte de denne for den andre gruppa, og det var ikke mange som klarte å holde tårene tilbake!
 

 

Hodi Karìbu

Hodi Hodi Karibu  (Karìbu = velkommen)

Will you let me in course I want to learn

I want to learn more about the world

The world around

Don’t leave me out

I want to have a change, in education

"I am beautiful"

En av våre viktigste samarbeidspartnere i Afrika er Bethany Kids i Kenya. Deltagerne på workshopen fikk anledning til å delta på feiringen av 5.års drift av denne utrolig viktige avdelingen ved Kinjabe Hospital. Mange sterke personer fortalte om arbeidet ved sykehuset, og om hva sykehuset hadde betydd for dem. De unge voksne med ryggmargsbrokk uttrykte sin takknemlighet, og fortalte om hvordan sykehuset hadde forandret og forbedret deres liv. Spesielt nevnte de hvor mye det å lære selvkateterisering hadde betydd for deres liv. 
“Jeg takker for mitt liv. Jeg er nydelig, jeg vet det og jeg er stolt av det” uttrykte en flott ung jente med navn Caroline Wanjira. Forsamlingen var stolte av å få være med på denne spesielle anledningen.
 
 
« Tilbake Skriv ut artikkel   Skriv ut artikkel
Tips en venn Tips en venn

Til (mottakers e-post adresse)
Fra (din e-post adresse)
 
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS